Pindang ketjap van vis: makreel in zoetzure hete ketjapsaus

Pindang ketjap van vis is een heerlijk visgerecht van makreel of andere vis zonder graten in een hete zoetzure ketjapsaus. Je kunt het gerecht naar eigen smaak zo pittig maken als je wilt met lomboks.






Ingrediënten:
- 2 middelgrote makrelen of andere vis zonder graten
- 8 teentjes knoflook
- 4 sjalotten of 2 rode uien
- 2 djeroek poeroet blaadjes
- 2 rode lomboks
- 2 groene lomboks
- 1 eetl. sambal oelek
- 1 serehstengel gekneusd
- asemwater van een stukje asem
- 2 eetl. azijn
- 3 eetl. ketjap manis
- 1 eetl. gesmolten gula jawa of 2 theelepels suiker
- 5 cm verse laos
- 1 theel. kunjitpoeder of  3 cm verse kunjitwortel
- zout naar smaak
- 3 eetl. olie

Bereiding:
- Maak de makreel of andere vis schoon en snij ze in grove stukken.
- Maak een marinade van de azijn, zout en een teentje fijngesneden knoflook. Laat de vis hier een uur in marineren.
- Wrijf of maal de uien, 7 knoflook, kunjit en 2 rode lomboks fijn.
- Fruit dit in een paar eetlepels olie en voeg de groene schuin gesneden lomboks toe en een eetlepel sambal oelek.
- Voeg de laos, sereh en djeroek poeroet blaadjes toe.
- Voeg dan ongeveer 150 ml. water toe (ligt aan de hoeveelheid vis).
- Voeg de ketjap, asemwater en de suiker toe en kook de saus een beetje in.
- Voeg dan de stukken vis toe. (de vis kan ook nog eerst worden gebakken, maar dat hoeft niet).
- Laat het gerecht koken tot de vis gaar is. Als je gebakken vis gebruikt, dan nog maar 3-5 minuten laten sudderen.

Rubriek: visgerechten

Geen opmerkingen: