Klepon of kelepon: Indonesische balletjes van rijstemeel met kokos en gula djawa

Kelepon of klepon zijn de bekende groene balletjes van rijstemeel gevuld met gula djawa. Ze zijn makkelijk te bereiden en dus leuk om samen met kinderen te maken! Zie hiervoor de bijgevoegde video.

Ingrediënten:

- 200 gr rijstemeel
- enkele druppels pandanextract
- 150 ml. dunne santen
- 100 gr gerapste gula djawa (plakken donkerbruine javaanse suiker)
- 75 gr geraspte kokos


Bereiding:
- Doe het rijstemeel in een kom en voeg langzaam de dunne santen toe tot het een stevig deeg is.
- Voeg een paar druppels pandan-extract toe.
- Vorm van het deeg een klein balletje en druk dit plat in je hand. 
- Leg dan een beetje geraspte suiker in het midden en vouw het balletje weer dicht.
- Rooster in een koekenpan kort de droge geraspte kokos ( is niet noodzakelijk)
- Breng in een ruime pan water aan de kook en gooi hier de balletjes in. Zodra ze gaan drijven zijn ze gaar.
- Strooi de kokos op een bord en rol hier de balletjes doorheen, zodat ze helemaal zijn bedekt met kokos.

Rubriek: kue en gebak

Tip: Je kunt ook gewone groene of rode voedingskleurstof gebruiken, maar de smaak van het pandanextract geeft wel een extra smaak aan de klepon.

1 opmerking:

Paul zei

voor klepon moet je geen rijstmeel gebruiken maar kleefrijstmeel.