Sambal goreng van tempee

Veel mensen zijn nog onbekend met het gebruik van tempé (blok van geperste sojabonen). Je kunt het stoven in gerechten, maar ook bakken. In dit recept wordt de tempé gebakken en daarna wordt er een droge sambal goreng van gemaakt.








Ingredienten:
- 1 blok tempeh
- 1 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 Spaanse pepers (of meer als je van heet houdt)
- 1/2 tomaat
- halve theelepel suiker
- zout/kippenbouillonblokje
- stukje laoswortel
- 1 blaadje salam
- ketjap A
- 1 sereh (optioneel)
- theelepel trassi
- olie

Bereiding:
- Snijd het blok tempeh eerst in dunne plakken en daarna in meerdere plakken op elkaar in heel dunne reepjes. Hoe fijner gesneden, hoe lekkerder! Strooi er wat zout over.
- Bak de tempe-reepjes goudbruin in ruime olie of frituur. Daarna laten uitlekken.
- Doe in de pan een scheutje olie en verhit dit goed.
- Bak de verkruimelde trassi heel kort even aan, dan direct de gesnipperde ui er bij met de suiker.
- Doe er de zeer fijn schuin gesneden Spaanse pepers en daarna de geperste of fijngesneden knoflook erbij.
- Laos, salam en sereh erbij.
- Gesneden tomaat erbij met het een half kippenbouillonblokje en eventueel nog wat zout.
- Alles goed roeren en dan een scheutje zoete ketjap A erbij.
- Als alles goed is gebakken en de tomaat is geslonken roer je de tempeh erdoor en eventueel nog een beetje ketjap.
- Laat alles nog even op zacht vuur onder voortdurend roeren doorbakken tot de kruiden goed zijn ingetrokken.

Serveer met witte rijst en een frisse salade! Meer tempee en tahu.

Geen opmerkingen: